Anmeldelse: Det magiske julebånd, Tivoli (Eventyrteatret)

Anmeldelse: Det magiske julebånd, Tivoli (Eventyrteatret)

Af Julie Vad B. Madsen

Eventyrteateret er tilbage med deres juleforestilling, efter at vi måtte undvære den sidste år – og de leverer varen. Der er skruet fuldt op for julestemningen i Tivoli, når de talentfulde unge mennesker fra Eventyrteateret synger, danser og performer som professionelle. Det magiske julebånd tager både børn og voksne med til nissernes landsby, hvor udvalgte nisser har det ærefulde erhverv, at skabe gavebåndet til julemandens pakker, men deres nøje tilrettelagte tidsplan bliver ændret, da en lysalf kaster en forbandelse over dem.

Forestillingen tager, som altid, når Eventyrteateret trækker tæppet op, store og vigtige emne op, og får dem fortalt, så både børn og voksne kan tage noget med hjem. I år blev der sat fokus på, hvor vigtigt det er at vedligeholde vores bånd til hinanden, især familiebånd. Hvis vi tager dem forgivet, kan de med et forsvinde, og det er først der, det går op for os, hvad vi egentlig savner. Dette sker for de hårdtarbejdende voksne nisser, efter at deres børn pludselig er væk fra landsbyen, som følge af lysalfens forbandelse. De må derfor gøre op med sig selv, om arbejdet eller familien er vigtigst. Og selvom det et øjeblik ser ud til, at de vælger forkert, får de alligevel vist, hvad det er, vi skal prioritere.

Samtidig bliver børn også mindet om, at selvom deres forældre er gået fra hinanden, så kan det aldrig nogensinde være deres skyld. Dette er nok forestillingens vigtigste emne, hvis du spørger mig, og det bliver fortalt så fint, at selv små børn vil kunne forstå det. Nissepigen Solvej stikker af fra sine forældre, fordi det virker til, at hun ikke er ønsket og ender på bunden af Alfegraven for at redde sin søster. Nede i mørket taler lysende stemmer til hende, de forstår ikke hvorfor hun er så ulykkelig, men de forklarer Solvej, at det er lige meget hvad man gør, så er ens familie der altid, og at man altid kan finde tilbage til dem igen. Da Solvej accepterer dette tændes et lys inde i hende, hendes vrede forsvinder, og hun kommer tilbage til sin familie.

Som om det ikke var nok tager forestillingen også forskellene, eller de manglende forskelle op, mellem to forskellige racer; nisser og lysalfer. I starten mener de, at de er helt forskellige fra hinanden, men efterhånden som de lærer hinanden at kende, finder de ud af, at de ikke er så forskellige alligevel.

Bo Skødebjergleverer med Det magiske julebånd et utrolig velskrevet stykke, som både børn og voksne kan nyde. Forestillingen formår flot at kombinere den klassiske julehistorie, med mere gamle sagn om lysets fest. Og igen i år sørger Christian Dahlberg for, at den er fyldt med velkomponerede sange. Her er jeg nødt til at fremhæve ”Maden vokser jo ikke på træerne”, som er en fornøjelse at lytte til; ”Det lover jeg”, som er en utrolig smuk kærlighedssang; ”Ræk ud”, som giver kuldegysninger; og afslutningssangen ”Lysets fest”, som oser af sammenhold og julestemning. Men forestillingen og sangene er kun så vellykkede, fordi castet er utrolig talentfuldt. Man glemmer, som altid, at man overværer semiamatørteater, for de unge mennesker leverer varen. Det er derfor svært at fremhæve nogen over de andre.

Jasmin Dahm Jacobsen og Daniel Jensen leverer overbevisende præstationer som forældrene, der prioritere arbejdet over børnene, og man kan ikke lade være med at blive forarget. Dette bliver flot fremhævet af Monika Dehn og Ella Kring Henriksen, som giver sårbar sødme til de to børn, der føler sig fanget i skilsmissen. Erik Hald, der spiller kokken Karry får salen til at grine, hver eneste gang han går på scenen, og leverer på den måde et afbræk fra nogle af de mere seriøse emner, som forestillingen tager op. Det samme gør Ingrid Ryde i rollen som lysalfen der skal distrahere børnene fra de ældres kysseri. Iris Mealor Olsen giver styrke og autoritet til lysalfernes leder, og Samuel Traum giver virkelig Solvej en karakter, der er værd at blive forelsket i. Han giver rollen en sødme, forstående og nysgerrig side.

Man tror ikke, at Christine Brincker kan blive med at skabe kostumer af samme kvalitet som de foregående år, men igen i år leverer hun lige i skabet. Der er de klassiske nissekostumer, der er flotte, men hun overgår sig selv, i udtrykket med lysalfernes kostumer. Inkorporeringen af lyskæder i kostumerne er i sig selv flot, men bidrager også til hele forestillingens historie. Ane Løkken formår også igen med få og simple virkemidler, som bindingsværkshuse og bladforhæng, at gøre det klar, hvor historien bevæger sig rundt til. Tara Toyas koreografi komplimenterer flot sangene, og toppes, da vi får lysalferne til at danse, med deres lysende kostumer i mørke.

Det magiske julebånd er en hyggelig julemusical for hele familien. Den kombinerer godt skuespil med charmerende sang. Med muligheden for Jul i Tivoli efterfølgende er julestemningen fuldendt. Stykket kan klart anbefales for både børn og voksne, da emnerne, der tages op, giver noget med hjem, uanset med hvilket perspektiv, du ser på det.

Eventyrteateret

Tivoli, Glassalen, Vesterbrogade 3, 1630 København V

Spilleperiode: 27. november-19. december 2019

Set den 27. november 2021

Fotos: Ole Mortensen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her: https://eventyrteatret.dk/forestillinger/det-magiske-juleb%C3%A5nd

Medvirkende: Erik Hald, Daniel Jensen, Jasmnin Dahm Jacobsen, Monika Dehn, Ella Kring Henriksen, Julia Bircow, Emily Bishop, Mira Kastrup Jørgensen, Liva Piil, Tue Alleslev Lange, Emma Grant-Rosendahl, Magnus Meyer Jacobsen, Andrea Bruhn Kyhnæb, Silas Lange, Freja Larsen, William Ekman-Sørensen, Iris Mealor Olsen, Katharina Kapsch, Samuel Traum, Ingrid Ryde, Sabrina Thorlund og Julie Brinch Sørensen

Forfatter og instruktør: Bo Skødebjerg

Komponist og musikarrangør: Christian Dahlberg

Scenograf og rekvisitter: Ane Løkken

Kostumedesigner: Christine Brincker

Koreograf: Tara Toya

Sanginstruktør: Lisa Tjalve

Sminkør: Nina Samuelsen

Lysdesigner: Peter Clausen

Lyddesigner: Steven Winter-Madsen

Varighed: Ca. 60 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *