Anmeldelse: Nye rejsende, KGL Dansk, Det Kongelige Teater

Anmeldelse: Nye rejsende, KGL Dansk, Det Kongelige Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Forestillingen Nye rejsende er udviklet af og en del af KGL Dansk, som er Det Kongelige Teaters dramatikerlaboratorium og støttet af Bikubenfonden.

Teatret skriver selv, at ” KGL Dansk er Det Kongelige Teaters laboratorie til udvikling af originale fortællinger”, og at ”KGL Dansk er stedet for den idé, som du altid har tænkt, var for vild til, at du turde vise den til nogen, men som du alligevel ikke kan slippe, fordi den er vigtig for dig.” Deres forestillinger holder til på Skuespilhusets lille, intime Lille Scene.

Nye rejsende bygger på Tine Høegs roman af samme navn, og som vandt BogForums Debutantpris 2017. Omdrejningspunktet er den unge kvinde, som på sin første arbejdsdag som ny gymnasielærer i Næstved og dermed pendler mellem København og Næstved møder en mand i toget. Hun forelsker sig og de indleder en affære, men problemet er bare, at han er noget ældre, er gift og har et barn. Gennem historien følger vi hendes liv som ”rigtig voksen” på arbejdsmarkedet og forholdet til både ham, elever, de andre lærere og den perfekte søster. Spørgsmålet er, om det går… og i så fald hvordan!

Tine Høegs roman er skrevet som kortprosa. Det er få ord med komprimeret indhold, så det er komprimeret indhold på en begrænset mængde plads. Kort prosa er fiktion, der ikke skrives ud fra en klassisk, opbyggelig kronologi, men hvor handlingen i stedet starter midt inde i fortællingen, som man kastes ind i. Læseren skal selv på arbejde, da ikke alt forklares, så teksten har en vis kompleksitet. Samtidig er slutningen ofte uafsluttet, så man selv må forestille sig historiens udvikling eller slutning.

Høegs tekst er ingen undtagelse. Vi kaster ind i hovedpersonens liv og affære, og vi følger livet gennem august til december, men uden at få at vide, hvordan det hele ender. Dette format passer rigtig godt til KGL Dansk, hvor det er fortællingen, der er i centrum.

Johan Sarauws iscenesættelse er på en og samme tid åben, så den både får hele Tine Høegs tekst med, men også tilpasset, så det hele nås på den times tid, som forestillingen varer. Teksten er fint iscenesat med nerve og et drive, så det ikke bare ikke ”bare” bliver en reading.

Det visuelle udtryk består af en stor skoletavle og et kateder, hvor sidstnævnte kan flyttes rundt, vendes og drejes samt dissekeres og bruges alt efter behov. Stramt og enkelt, som fungerer godt, så vi holder fokusset på historien og den unge kvinde.

Nye rejsende er en monolog, hvor det er den unge kvinde, der taler. Her er det Sicilia Gadborg Høegh, der er en del af Det Kongelige Teaters ensemble, der er den unge kvinde. Hun er selv fra 1986, så hun sætter perfekt liv til fortællingens unge kvinde. Hun giver fortællingens kvinde den rette mængde energi, usikkerhed, kejtethed, ømhed og ikke mindst (k)ærlighed. Hun balancerer flot på knivsæggen mellem stadig at være ung på den ene side og (at skulle) være voksen på den anden side. Ved første øjekast kan hun både være den unge gymnasieelev – hvilket gymnasiets pedel også forveksler hende med – og den voksne, forvirrede kvinde, som har sit hyr med både kærlighedslivet og det at være en autoritet overfor eleverne.

Pendlerturen med toget går frem og tilbage, op og ned – ligesom den unge kvindes liv. Og egentlig også de fleste andres liv. De fleste har været igennem livets op- og nedture, kærlighed, usikkerheder, men også glæder og mere eller mindre heldige møder med andre mennesker. Vi er rejsende gennem hele livet, og vi møder hele tiden nye rejsende. Hvordan mon livet – både den unge kvindes – men også vores liv vil udvikles…? Vi er ikke altid selv herre over liv, og skæbnen spiller os nogen gange et puds.

 

Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Lille Scene, København K

Spilleperiode: 12. oktober, 20. oktober, 27. oktober og 7.-8. november 2018

Set den 12. oktober 2018

Fotos: Alexander Banck-Petersen 

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20182019/skuespil/kgl-dansk-nye-rejsende/

Medvirkende: Sicilia Gadborg Høegh

Baseret på Tine Høegs roman ”Nye rejsende”

Iscenesættelse: Johan Sarauw

Dramatiker: Tine Høeg

Komponist: Simon Brinck
Lyddesign: Jonas Nakel

Lysdesign: Svend Bergstrand

Varighed: Ca. 1 time uden pause

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

One thought on “Anmeldelse: Nye rejsende, KGL Dansk, Det Kongelige Teater

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *