Anmeldelse: Skolekomedien, Aarhus Teater
Af Lea Thalund
Christian Lollike har gjort det igen. Han har med forestillingen Skolekomedien taget folkeskolen under kærlighed behandling og blandet den med dyr, klovne, musik og absurditeter i flere afskygninger.
Scenegulvet er blevet til en gymnastiksal, med de velkendte farvede markeringer. Det eneste, man mangler, før, at illusionen er komplet, er lyden af tennissko mod gulvet. De gamle klassiske folkeskoleborde og -stole, med røde metalben dækkede fronten af scenen. I midten af scenerummet, velplaceret på en drejescene, står en 2-etagers skolebygning. Den fremviser alt fra gymnastiksal, musiklokale, til klasseværelse og bagtrappen brugt til lærerens smugrygning. Franciska Zahles scenografi skaber den perfekte folkeskoleillusion.
Forestillingen er på alle måde en klassisk ensembleforestilling, hvor størstedelen af Aarhus Teaters ensemble er på scenen samt et par skuespilstuderende i scenetjeneste. Der er ingen, som falder igennem og spillestilen er blevet meget ens ensemblet igennem. Folkeskolelæren Annette er splittet i tre, både fysisk og i en overført betydning til dagens folkeskolelærere, og bliver her spillet af Carla Eleonora Feigenberg, Mette Døssing og Anders Baggesen. Samspillet mellem de tre Annette’r, som hver især repræsentere tre forskellige aldre; den nyuddannede, den erfarne og den ældre lærer. Dette giver et indblik på de ”stadier” i folkeskolelærers karriereliv. Fælles for dem alle er håbet for deres elever og målet om at gøre en forskel for deres elever.
Resten af ensemblet, når de ikke spiller et folkeskolebarn, der bliver ældre fra 0. klasse og frem til 9. klasse, agerer også ”deres” barns forælder, skoleleder og dyr. Christian Hetland gør det fremragende, både som skolebarn, men især som den pædagogiske konsulent fra undervisningsministeriet; en kontornusser med en masse god teori om, hvordan folkeskolen skal udvikles, men uden evne til at forstå, hvordan virkeligheden ser ud. Klovnen i skolecirkusset, bogstaveligt talt, bliver spillet af Simon Mathew. Her får han både lov til at vise sine skuespiltalenter såvel som sine musiske evnen.
Forestillingen har som sådan ikke en fast lineær fortælling. Man følger de tre Annette’r, der forsøger at få styr på alt fra 0.-klasserne til 9.-klasse med en teenageattitude af dimensioner. Ifølge de to kvinder bag mig i salen, antageligvis skolelærere, så var attituden og oplevelsen af teenagere i et klasselokale ramt spot on. Annette’rne forsøger at navigere i alt fra nationale test, forældremøder og -beskeder på Aula til inklusionen af elever, der ville have haft bedre forudsætninger i en specialklasse med den rette mængde af støtte. For hvilken tak giver vi de hårdtarbejdende Annette’r ude i den danske folkeskole, som kæmper for at levere god undervisning og dannelse af danske børn og unge?
Christian Lollike pakker både tingene ind i symboler, men han serverer det også råt. Således kommer bjørnen med en tjeneste, som både giver krammere, men også bogstaveligt tager Annette’rne hårdt bag fra. Elefanten træder ind i rummet, alle kan se den, men ingen taler om dens tilstedeværelse. Desværre oplevede jeg, at forestillingen tabte pusten i løbet af anden akt. Lollike havde kørt alle sine elementer af i løbet af første akt og havde ikke efterladt meget nyt til anden akt. Fortællingen gik lidt i stå, sammenlignet med første akt og havde ikke samme fremdrift, som første akt lagde for start med. Dette skal dog ikke sætte en stopper for de budskaber, som Lollike effektivt kommer ud over scenekanten med. For hvilket pres er vores folkeskolelærere under og hvornår er deres håb for elevernes fremtid ikke længere nok til at holde dem i faget?
Se Skolekomedien på Aarhus Teater for at blive mindet om sin egen folkeskoletid, på godt og ondt. Se den får at få et andet indspark til skoledebatten, hvor tingene er sat meget på spidsen og, ikke mindst, for at få et absurd godt grin, men hvor alvoren lurer lige under overfalden.
Aarhus Teater, Store Scene, Teatergaden, 8000 Aarhus C
Spilleperiode: 1. februar-2. marts 2024
Set den 9. februar 2024
Fotos: Mikkel Berg
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://www.aarhusteater.dk/det-sker/forestillinger/aktuelt/skolekomedien/
Medvirkende: Amanda Friis Jürgensen, Anders Baggesen, Mette Døssing, Carla Eleonora Feigenberg, Simon Mathew, Mette Klakstein, Anne Plauborg, Marie Boda, Marie Marschner, Jacob Madsen Kvols, Kjartan Hansen, Emil Busk Jensen, Kasper Krassimir Jensen og Christian Hetland
Dramatiker: Christian Lollike, Johanne Kirstine Fall og Frida Lea Fugl
Iscenesætter: Christian Lollike
Scenograf og kostumedesign: Franciska Zahle
Lysdesign: Anders Kjems
Lyddesign: Lars Gaarde
Koreografi: Julie Kunz
Komponist og arrangør: Simon Mathew
Varighed: Ca. 2 timer inklusiv pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod