Anmeldelse: Valhalla, Odense Teater

Anmeldelse: Valhalla, Odense Teater

Af Lea Hjort Thalund

Ragnarok har ramt Odense. Menneskebørnene Tjalfe og Røskva befinder sig midt i orkanens øje og er ufrivilligt blevet kastet ud i en farefuld færd for at forhindre ragnarok. De skal finde guden Freja og levere hendes smykke tilbage, så solen igen kan stå op, smelte isen og få skabt balance i verden.

Hvis denne fortælling virker bekendt, er det fordi, at Odense Teater har lavet en bearbejdelse af Peter Madsen og Henning Kures tegneserie ”Valhalla”. Simon K. Boberg har iscenesat en finurlig og til tider lidt mørk familieforestilling, hvor historiens personer bliver vækket til live gennem Karin Ørum og Rolf Søborg Hansens flere meter høje teaterdukker.

“Valhalla” Odense Teater 2023

Simon K. Bobergs iscenesættelseskoncept er dukketeater. Scenografien er således også bygget op, så rammen om scenen ligner rammen om et klassisk dukketeater. Rummet skifter i takt med de forskellige billedprojekteringer på bagtæppet, tegnet i samme stil som dukkerne. De kalder alle på en dyster fornemmelse, som lægger sig som en konstant stemning over flere dele af forestillingen.

Scenografien er sparsom, da fortællingen hurtigt flytter sig fra sted til sted. De enkelte dele er derfor nøje udvalgt. Et skakspil til Odin og Mimer, to sorte porte der danner indgangen til gudernes rige og jætternes Udgård. Selvom scenografien er sparsom, fandt jeg den ikke mangelfuld. Fortællingen blev godt drevet fremad af skuespillernes indlevelse og var dette til tider ikke nok, kunne man nyde dukkernes gennemtænkte mekanik.

“Valhalla” Odense Teater 2023

Især dukkerne gør denne forestilling særligt interessant. Dukkerne har deres egne udtryk og er også mekanisk forskellige. Tordenguden Thor, Loke og Odin er alle en sjov nytænkning af to-persons dukker, hvor ofte hænderne bliver spillet af en anden skuespiller. Der bliver således heller ikke lagt skjul på, at der er skuespillere, der gemmer sig bag dukkerne og at de ved flere tilfælde kræver to skuespillere. Dette ødelægger ikke illusionen over dukketeateret, men giver publikum et nærvær og et forhold til dukkerne, og fornemmelse af en rigtig historiefortælling.

Bag dukkerne møder vi Lea Baastrup Rønne og Kristoffer Helmuth som henholdsvis menneskebørnene Røskva og Tjalfe. Deres naivitet er gennemgående, men bliver også glædeligt brudt af deres tvivl over den store opgave, som de ufrivilligt er blevet kastet ind i. Deres sammenhold bliver deres styrke, også da de må gå hver deres vej.

Samme dybde er ikke til at finde i guderne, men de bygger også på de gængse opfattelser af, hvordan Thor, Loke, Heimdal og Odin agere og opfører sig. Guderne er henholdsvis spillet af Lars Simonsen, Malene Melsen, Benjamin Kitter og Klaus T. Søndergaard. Guderne bliver karikerede med sjove finurligheder, som man kunne forvente i en familieforestilling. Guden Mimer bliver et friskt pust i Asgård, spillet af Louise Davidsen, som en af de mindre kendte guder.

“Valhalla” Odense Teater 2023

Fortællingen tager som nævnt udgangspunkt i ragnarok og selvom børnefamilien er sat som målgruppen, kan man til tider blive en smule i tvivl om, om forestilling har en for dyster tone. En måde, hvorpå dette er løsnet op, er det sjove indslag i form af Odins to ravne Hugin og Munin, spillet af henholdsvis Benjamin Kitter og Malene Melsen. Selvom fuglene i sin form kan virke simple, bliver de fantastisk godt vækket til live. De mener dog selv, at de har et ”lortejob” hos Odin, men det er med til at løsne hele stemningen op omkring ragnarok. De fungerer også glimrende til at samle op på historien, hvor man virkelig kan se, at Odense Teater har øje for deres publikum og sørger for, at ingen bliver tabt i løbet af historien.

“Valhalla” Odense Teater 2023

Alt i alt formår Odense Teater at vække Valhalla og myten om ragnarok til live på en troværdig måde, så den fanger store som små. Dukkerne er sublime i form og udtryk, og alene det gør forestillingen til et besøg værd. Man skal huske, at selv i midten af Valhallas ragnarok findes der lys.

Odense Teater

ODEON, Teatersalen, Odeons Kvarter 1, 5000 Odense C

Spilleperiode: 22. april-4. juni 2023

Set den 30. april 2023

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.odenseteater.dk/oplevelser/forestillinger/2022-2023/valhalla/

Medvirkende: Kristoffer Helmuth, Lea Baastrup Rønne, Klaus T. Søndergaard, Benjamin Kitter, Louise Davidsen, Lars Simonsen og Malene Melsen

Efter tegneserien Valhalla af Peter Madsen og Henning Kure

Bearbejdelse: Thomas Markmann

Iscenesætter: Simon K. Boberg

Scenograf og kostume: Mie Riis

Dukkemagere: Karin Ørum og Rolf Søborg Hansen

Varighed: Ca. 70 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *