Anmeldelse: Katja Kabanova, Det Kongelige Teater

Af Christian Skovgaard Hansen
For første gang har vi muligheden for at opleve operaen Leoš Janáčeks opera Katja Kabanova. Det er en dramatisk kamp for frihed, (forbudt) kærlighed og livets store valg.
Katja lever i en lille landsby, hvor holdningerne er noget snæversynede. Hun bor sammen med den svage Tichon, hvis mor, Katjas svigermor, behandler hende dårligt, og som dominerer deres forhold. Moderen bebrejder nemlig sønnen, at hun nu skal dele ham og hans opmærksomhed med den unge hustru. Katja længes derfor efter frihed og ikke mindst reel kærlighed. Hun føler sig fanget. Disse følelser frister og drager hende ind i en affære.
Kærligheden er en svær størrelse, og det får fatale konsekvenser for Katja – og resten af kærlighedsforholdets parter. Katja vælger den ultimative udvej, hvorfra der ingen vej er tilbage. Det er derfor samtidig skæbnefortællinger. Hvem er skyld i ulykken, og kunne man måske hav undgået den?

I forestillingen optræder også en farverig engel som symbol på Katjas frihedskamp. En kamp, som hun ikke kan vinde. Fuglen er måske nok fløjet, men englen må blive tilbage. Den onde svigermor river både vingerne af den, og hun spærrer også den inde i fugleburet. Symbolikken er fin, men den bliver næsten for tyk.
Operaen bygger på Janáčeks egne kærlighedserfaringer. Det kan tænkes, at det er derfor, at den på disse punkter rammer hovedet på sømmet. Det er de store følelser, der er på spil, og følelserne er både kærlige, intense og voldsomme. Spørgsmålet er, om man kan undgå den ulykkelige kærlighed i den umulige kærlighed.

Paulo Fantins scenografi og Carla Tetis kostumer er holdt enkelt, stringent og nærmest nutidig. Det gør på den ene side, at vores fokus er på det sungne ord om kærlighedens kvaler. Men det gør desværre også lidt, at der opstår et mindre misforhold mellem det, som øjet ser, og det, som ørene hører. Modsætningerne bliver for stor, og det visuelle bliver nærmest sterilt. Kompleksiteten i kærligheden og de mange følelser forsvinder nærmest. Idéen med fugleburet som symbol på Katjas fangenskab er interessant, men de bliver nærmest for tydeligt med de mange fuglebure i tredje akt.
Kapellet lyder både fortryllende, men også ildevarslende dragende. Janáčeks musik er legende og melodisk, og den er tilpas varieret lige fra det opbyggende og nærmest kærlige og til det dunkle og ”farlige”. Den er tilgængelig og tilpasset handlingens og dermed kærlighedsforholdets forskellige faser.

Alle sangerne synger fantastisk. Det er dog de to kvindelige sangere, der imponerer mest. Gisela Stille som Katja synger både smukt og sårbart, inden hun med kraft og dramatik lader de mørke toner overtage, inden hun møder sit endelige. Lige så lys Stille er, lige så dyster og skræmmende er Johanne Bock som den mørke utilnærmelige svigermor. Fremhæves må også Gert Henning-Jensen som den unge mand Boris, som Katja forelsker sig i. Han har den rette charme og varme, og man forstår glimrende, hvorfor Katja forelsker sig i ham.
Katja Kabanova er en lille perle. Det er en opera om et af livets største emner: Kærligheden. Musikken er flot, sangerne synger smukt og sårbart, og handlingen er dramatisk. Og så er det dejligt, at Det Kongelige Teater også tør bringe de mere ukendte opera til scenen.
Det Kongelige Teater, Gamle Scene, Kongens Nytorv, København K
Spilleperiode: 18. september-15. oktober 2022
Set den 18. september 2022
Fotos: Camilla Winther
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://kglteater.dk/det-sker/sason-20222023/opera/katja-kabanova?section=top
Medvirkende: Petri Lindroos, Gert Henning-Jensen, Johanne Bock, Paul Curievici, Gisela Stille, Jacob Skov Andersen, Olga Syniakova, Palle Knudsen, Ditte Errboe, Frida Lund-Larsen og Trols Kortegaard Ullerup samt Det Kongelige Kapel
Komponist: Leoš Janáček
Instruktør: Damiano Michieletto
Genopsætningsinstruktør: Eleonora Gravagnola
Dirigent: Michael Boder (skiftes med Nick Fletcher)
Scenograf: Paulo Fantin
Kostumedesign: Carla Teti
Lysdesign: Alessandro Carletti
Varighed: Ca. 2 timer og 10 minutter inkl. pause
Forestillingen synges på tjekkisk med danske overtekster
Forestillingen er et samarbejde med Glyndebourne Festival
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod