Anmeldelse: Dødsbo på pløjemarken (- henvendelse Anita, 3), Aalborg Teater

Anmeldelse: Dødsbo på pløjemarken (- henvendelse Anita, 3), Aalborg Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

Med Dødsbo på pløjemarken slutter Henrik Szklanys ”- henvendelse Anita”-trilogi om livet i den nordjyske udkant. Ligesom i de to andre dele – ”Alle mulige ting til salg” og “Revolutionen i kommunen” – følger vi Anita og menneskene omkring hende som symbol på de bryderier, men også glæder, som mennesker i udkanten af udkanten kæmper med. Alle tre dele er en socialt engageret mere eller mindre tragisk fortælling om, hvordan man overlever på kanten, og om hvilke mekanismer der kan sættes i gang for at (over)leve.

Livet har gået sin gang, og Anita er nu syg og træt. Livet er – bogstaveligt – talt vendt på hovedet. Hun sidder på toppen af livets mange indsamlede genstande. Hun er stadig rapkæftet, men det er som om, at stemmen alligevel har fået en mindre glød. Hendes eneste ønske er egentlig en værdig afsked, da hun vil holde fast i sine principper, så hun absolut ikke ønsker at blive overladt til kommunens skæbne.

Men hun er omgivet af mennesker, der trods hendes lidt svære facon, egentlig elsker hende alligevel. Både hendes søn Lars, hendes søster Beate og Ester, som er kommet hjem til Danmark igen, er omkring hende, og sammen med den nye, energiske sosu-medhjælper Emil, kaster de sig ud i en ulige kamp om, at lade Anita leve. Alle kommer åbenbart forbi nu. Anita finder det fandens ubelejligt, og det er absolut ikke let at være omkring hende!

Som forestillingens titel Dødsbo på pløjemarken indikerer, overlever Anita ikke denne tredje omgang. Henrik Szklanys manuskript er både tragisk og grotesk på overdrevet. Men samtidig er det knivskarpt både, hvad angår humor og følelser. Der er substans i Szklanys tekst, og man kan kun gå ud af teatersalen med de mange forskellige følelser, som forestillingen præsenterer, i hovedet. Hvordan behandler vi andre mennesker, og hvordan er livet egentlig på kanten af verdenen? Han rammer en perfekt balance mellem de mange forskelligartede følelser, som både Anita, hendes omverden og ikke mindst publikum sidder med.

Forestillingen taler elegant både til hjerte og hjerne og både til latter og til tårer. Den er på en og samme tid forudsigelig, men også overraskende. Man aner, hvordan handlingen skal ende, men man overraskes alligevel, når dét endelig sker. Alle de mange følelser kommer frem, men der er stadig balance i det samlede billede. Laura Rasmussens scenografi syner statisk, når vi starter, men efterhånden som det hele skrider frem, udvikler den sig også momentvis i takt hermed.

Som i de to foregående forestillinger spilles Anita af Marie Knudsen Fogh. Hun leverer også denne gang et bidende og nådesløst, men også nænsomt portræt af Anita. Hendes personskildring er fænomenal, og vi er med i hendes Anita i hele fortællingens mange følelser. Det er i høj grad hendes portræt af Anita, der driver forestillingen.

Resten af holdet – Marcus Gad Johansen som sønnen Lars, Camilla Gjelstrup som søsteren Beate, Karla Rosendahl som Ester og Thomas Kristian Bek som sosu-medhjælperen Emil – leverer også solide præstationer. Særligt Marcus Gad Johansen giver her Lars en stadig vred, men her mere følsom side, som klæder hans figur.

Alt i alt går hele forestillingen op i en højere enhed, hvor både manuskript, skuespil og scenografi går op i en større enhed. Anita får måske den afsked, som hun havde ønsket eller forestillet sig. Men Dødsbo på pløjemarken bliver alligevel en værdig afsked for både Anita, men også hele trilogiens fortælling. Så: Afsted til Aalborg. Du kan både nå at se denne tredje del, men også de to foregående dele på teatret her i foråret.

Aalborg Teater, Store Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg

Spilleperiode: 27. januar-15. marts 2023

Set den 27. januar 2023

Fotos: Allan Toft

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Marie Knudsen Fogh, Marcus Gad Johansen, Camilla Gjelstrup, Karla Rosendahl og Thomas Kristian Bek

Dramatiker: Henrik Szklany

Instruktør: Martin Nyborg

Scenograf: Laura Rasmussen

Lysdesigner: Kasper Daugberg

Lyddesigner: Kristian Berg

Varighed: Ca. 1 time og 45 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

One thought on “Anmeldelse: Dødsbo på pløjemarken (- henvendelse Anita, 3), Aalborg Teater

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *